În aceasta luna, în ziua a cincisprezecea, pomenirea sfintilor apostoli, din cei saptezeci, Aristarh, Pud si Trofim.
Acestia au fost din cei saptezeci de ucenici si urmau marelui apostol Pavel, propovaduind si raupatimind împreuna cu dascalul lor toate prigoanele lui; iar dupa moartea lui li s-au taiat si acestora capetele de Neron. Acestea le-a lasat scrise în limba latineasca a tot fericitul Dorotei mergând la Roma. Si nu numai de acestia, ci si de alti apostoli si de multi sfinti si de prooroci a facut istorisire; ca era sfântul pentru iscusinta firii sale foarte învatat si de multe stiutor ca nimeni altul.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului mucenic Crescent cel din Mira Lichiei.
Acest sfânt a fost din Mira Lichiei, de neam stralucit, înaintat în vârsta. Vazând ca pagânatatea se semeteste, si legea idolilor se înalta, si pe multi supusi sub robia ratacirii, de se închinau la cele fara de suflet, el intrând în mijlocul lor, îi îndemna sa paraseasca desertaciunea si sa se întoarca spre Dumnezeul, cel cinstit de crestini ca un facator al tuturor si a toata suflarea si de viata datator. Iar guvernatorul numindu-l pe sfânt becisnic si nenorocit, ca însusi de bunavoia lui si-a ales a ajunge la torturi, sfântul zise ca mai mare fericire si cinste este a patimi cineva pentru Hristos. Si întrebându-l de soarta, de patrie si de nume, el pentru toate zicea ca este crestin. Si nevrând nici de forma sa dea cinstire idolilor, cum îl sfatuia guvernatorul la toate, ci marturisea si zicea ca nu poate trupul sa faca alta decât ceea ce vrea sufletul, de care trupul este ocârmuit. De aceea a fost supus la chinuri în timpul carora si-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintitelor mucenite Vasilisa si Anastasia.
Aceste sfinte erau din marea cetate Roma, de bun neam si bogate, ucenite fiind ale sfintilor apostoli. Dupa sfârsitul carora, adunând noaptea sfintele lor moaste, si îngropându-le, au fost pârâte la Neron împaratul, care le-a pus întâi la închisoare. Apoi fiind scoase, si spunând ele ca ramân întru marturisirea lui Hristos. au fost spânzurate, si li s-au taiat sânii si mâinile si picioarele si limbile si la sfârsit li s-au taiat si capetele de sabie.
Tot în aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Leonid episcopul Atenei.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Teodor preotul si Pavsolipie.
Tot în aceasta zi, cea întru Pasha Domnului Duminica Slabanogului.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.