În aceasta luna, în ziua a optsprezecea, pomenirea sfintilor mucenici Petru, Dionisie, Andrei, Pavel, Venedim, Paulin, Iraclie si Hristina fecioara.
Dintre acestia sfântul Petru era din orasul ce se cheama Lampsac. Adunându-se la Dacno, domnul cetatii evridinilor, a silit pe sfântul Petru ca sa jertfeasca Afroditei, si nevrând acesta sa se supuna, ci marturisind pe Hristos Dumnezeu, i-au zdrobit tot trupul cu legaturi, cu lemne si cu roate. Pentru aceasta în timpul chinurilor si-a dat duhul si a luat de la Dumnezeu cununa nevointei. Iar Pavel si Andrei se trageau cu neamul din Mesopotamia, si fiind ostasi sub zisul Dacno, s-au dus la Atena cu el. Si fiind prinsi acolo Dionisie si Hristina, Pavel si Andrei i-au luat asupra lor sa-i pazeasca, dar mai apoi ei au poftit pe sfânta Hristina, care era fecioara si frumoasa si în vârsta de nunta, ca sa se împreune cu dânsii spre pacat. Iar ea neînduplecându-se nici de cum, în loc sa o sileasca ei si-au schimbat gândul datorita învataturilor ei, si au crezut în Hristos. Pentru aceasta Pavel, Andrei si Dionisie au fost ucisi si îngropati de multimea pietrelor azvârlite asupra lor; iar sfânta Hristina aruncându-se peste ei, i s-a taiat capul.
Iraclie, Paulin si Venedim erau din Atena si propovaduind cuvântul Evangheliei îndemnau pe pagâni si pe închinatorii la idoli sa se întoarca de la desertaciunea si înselaciunea idolilor. Pentru aceasta au fost prinsi si dusi la stapânitorul. Acesta dupa ce mai întâi i-a batut cumplit si a încercat si alte multe chinuri, si fiindca s-au pazit nevatamati prin puterea lui Dumnezeu, pentru aceea la sfârsit le-a taiat capetele, si asa au luat fericitii cununa muceniciei.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintelor 7 femei mucenite din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana, Iulia si mucenicul Teodot.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintei Eufrasia, care în adâncul marii s-a savârsit.
Tot în aceasta zi, pomenirea celui între sfinti parintele nostru Stefan cel nou, patriarhul Constantinopolului.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului mucenic Iulian, care fiind târât pe spinii rugului, s-a savârsit.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului sfintitului mucenic Teodor, papa al Romei care, strujit fiind, s-a savârsit.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintei Anastasia care întru ale lui Leucadie cu pace s-a savârsit.
Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului parintelui nostru Martinian, cel dintru ale lui Areovint.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi, Amin.