În aceasta luna, în ziua a paisprezecea, pomenirea Sfântului slavitului si întru tot laudatului Apostol Filip, unul din ceata dintâi, a celor doisprezece.
Acest apostol era din Betsaida Galileii, împreuna-cetatean cu Andrei si cu Petru apostolii, si multa întelepciune avea acest dumnezeiesc apostol, îndeletnicindu-se cu cartile proorocilor si feciorelnic în toata viata sa cunoscându-se; pe acesta aflându-l Domnul dupa botezul sau în Galileea, l-a chemat ca sa-i urmeze Lui. Iar el, întâlnind pe Natanael, i-a zis: "Am aflat pe Cel despre Care a scris Moise în Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret". Si alte înca multe ziceri se afla în sfânta Evanghelie aratatoare pentru acest apostol. Deci acesta, luând dupa sorti pamântul Asiei, avea pe Apostolul Vartolomeu urmator lui si ajutator la propovaduirea Evangheliei. Mai avea înca si pe sora sa cea dupa trup, Mariamni, care urma si le slujea lor. Deci trecând apostolii acestia prin cetatile Lidiei si Misiei si propovaduind în ele Evanghelia lui Hristos, multe încercari si necazuri au suferit de la cei necredinciosi, fiind batuti, zdrobiti cu toiegele, prin închisori închisi si cu pietre împroscati. Dupa aceea a aflat pe iubitul ucenic si de Dumnezeu cuvântatorul Ioan, care propovaduia pe Hristos în Asia. În aceeasi vreme si femeia lui Nicanor proconsulul a crezut în Hristos. Deci mergând dumnezeiescul Filip la Ierapoli, acolo a fost târât pe pamânt de elini, prin mijlocul ulitelor cetatii; dupa aceasta sfredelindu-i-se gleznele picioarelor, a fost pironit pe nu lemn cu capul în jos, si asa facând rugaciune, si-a dat sfântul sau suflet în mâinile lui Dumnezeu.
Îndata ce si-a dat duhul sfântul apostol, pamântul s-a înfricosat ca si când ar fi fost însufletit, si a scos înfricosator glas si geamat, si s-a despicat si a înghitit pe multi din cei necredinciosi. Iar ceilalti temându-se au îngenunchiat la dumnezeiescul Vartolomeu si la Sfânta Mariamni, care erau spânzurati. Si dezlegându-i pe ei de pe lemn, au venit la adevarata credinta a lui Hristos; iar moastele apostolului le-au îngropat. Sfântul Vartolomeu asezând pe Stahie episcop în Bizant, a iesit si s-a dus împreuna cu Mariamni în Licaonia.
Tot în aceasta zi, pomenirea celui dintre sfinti Parintelui nostru Grigorie arhiepiscopul Tesalonicului, facatorul de minuni, caruia îi zic si Palama, care a stralucit la anii 1340.
Tot în aceasta zi, Sfântul noul Mucenic Constantin cel ce din Idra a odraslit, iar în Rodos a marturisit, la anii 1800 si care prin sugrumare s-a savârsit.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.