În aceasta luna, ziua a unsprezecea, pomenirea sfântului, sfintitului mucenic Vlasie, episcopul Sevastiei.
Sfântul sfintit mucenic Vlasie a trait pe vremea împaratului Liciniu. Era episcopul Sevastiei si locuia într-una din pesterile muntelui. Fiarele salbatice se îmblânzisera prin binecuvântarea sfântului, încât se apropiau cu toate de mâinile lui. Pentru ca se pricepea si la mestesugul doctoricesc, facea multe tamaduiri, primind de la Dumnezeu darul de a face minuni. Fiind însa prins, a fost adus la ighemonul Agricolau si marturisind înaintea lui numele lui Hristos, a fost chinuit cumplit si apoi a fost închis în temnita. Si cum sapte femei mergeau pe urmele lui, li s-au taiat capetele, fiindca si ele au marturisit ca Hristos este Dumnezeu adevarat. Pe sfântul Vlasie l-au aruncat apoi în adâncul unui lac ce se afla acolo, de unde, prin dumnezeiestii îngeri, a fost scos la uscat nevatamat. Pentru aceasta i s-a taiat capul, împreuna cu doi prunci ce erau în temnita cu el. Se zice ca el a fost acela ce fusese pus epitrop de marele mucenic Eustratiu, în timpul patimirii sale mucenicesti. Acest lucru s-a gasit zugravit pe o veche tesatura, unde sfântul Vlasie este înfatisat stând în mijlocul a cinci mucenici, lânga sfântul Eustratiu si primind din mâinile lui cartea rânduielii lui ca epitrop. Pomenirea lui se face în bisericuta ridicata în cinstea muceniciei sale, care se gaseste aproape de biserica sfântului Filip, în Meltiada.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintilor doi prunci care au patimit împreuna cu sfântul Vlasie si a celor sapte femei, care de sabie s-au savârsit.
Tot în aceasta zi, aflarea moastelor sfântului prooroc Zaharia, tatal sfântului Ioan Botezatorul.
Tot în aceasta zi, pomenirea împaratesei Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei.
Teodora a fost sotia împaratului Teofil, sfarâmatorul de icoane, dar ea nu a fost ca barbatul ei eretica, ci ortodoxa. Teofil izgonise pe sfântul Metodiu, patriarhul Constantinopolului si în locul lui pusese pe un oarecare Ioan Lecanomatul, si arsese sfintele icoane. Dar Teodora cu toate ca pe fata nu cuteza sa se închine sfintelor icoane, le avea totusi ascunse în camara asternutului ei, si în toate noptile facea rugaciuni catre Dumnezeu ca sa faca mila si sa se îndure de ortodocsi. Ea a nascut un fiu Mihail, pe care l-a învatat credinta ortodoxa. Dupa moartea barbatului ei, a chemat din exil pe sfântul Metodiu si a adunat sfântul sinod, care a anatematizat pe sfarâmatorii de icoane, pe Ioan l-a scos din scaun si a readus în Biserica sfintele icoane. Dupa aceea a raposat, lasând împaratia fiului ei Mihail.
Tot în aceasta zi, sfântul noul mucenic Gheorghe robul, care a suferit mucenicia prin foc în cetatea Sofia, la anul 1515.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.