În aceasta luna, în ziua a douazeci si una, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Iacob, episcopul si marturisitorul.
Acest sfânt parinte petrecând viata sihastreasca din frageda tinerete, s-a facut cu totul curat prin post si prin toate celelalte patimiri. Pentru viata lui virtuoasa a fost facut episcop si a suferit multe prigoane din pricina ca se opunea luptatorilor împotriva sfintelor icoane. În timpul acestor prigoane patimind cu rabdare si luptându-se cu foamea si cu setea, si-a dat în cele din urma duhul sau.
Tot în aceasta zi, pomenirea celui între sfinti parintelui nostru Toma, patriarhul Constantinopolului.
Cel între sfinti parintele nostru Toma, din pricina vietii lui nespus de virtuoase si a întelepciunii si evlaviei lui, a fost hirotonit mai întâi diacon al Bisericii celei Mari si a fost facut sachelar, de catre preacuviosul si preamarele întru minuni parintele nostru Ioan Postitorul, în timpul împaratiei de-a pururi pomenitului si fericitului împarat Mauriciu. Dupa moartea sfântului Ioan Postitorul si al lui Chiriac, urmasul sau, pe scaunul arhieresc a fost ridicat la treapta de patriarh al Constantinopolului cuviosul parintele nostru Toma, care a ramas pe scaunul patriarhal timp de trei ani si noua luni. Luptând mult împotriva eresurilor si întarind dogmele cele ortodoxe împotriva acestora, a pastorit bine si placut lui Dumnezeu turma sa si apoi a adormit în pace.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Filimon si Domnin.
Acesti sfinti erau de fel din marea cetate a Romei. În vremea prigoanei, ducându-se în Italia si acolo propovaduind cuvântul lui Dumnezeu si aducând pe multi la credinta în Hristos, îi botezau. Pentru aceasta ei au fost prinsi de catre închinatorii la idoli si au fost adusi înaintea mai-marelui tinutului. Dar pentru ca nu se plecau nici la cuvintele lingusitoare care li se graiau si nici atunci când li s-au fagaduit tot felul de daruri, ci chemau în toata clipa pe Hristos si-L propovaduiau tuturor Dumnezeu adevarat, au fost dezbracati si trântiti la pamânt, fiind batuti cumplit de patru ori si apoi aruncati în închisoare. Dupa ce au fost tinuti în închisoare câtava vreme, au fost scosi si li s-au taiat capetele cu sabia.
Tot în aceasta zi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Viril, episcopul Cataniei.
Sfântul Viril a fost ucenic al sfântului apostol Pavel. Si pastorind, ca episcop al Cataniei, bine si placut lui Dumnezeu turma încredintata lui si lucrând tot felul de minuni, a adus pe multi la credinta în Hristos. Dintre toate acestea trebuie amintita negresit una. Astfel, în locul acela se afla un izvor care avea o apa foarte amara si a carui amaraciune, sfântul, rugându-se lui Dumnezeu, a schimbat-o în dulceata. Lucrul acesta vazându-l un elin oarecare, care era foarte aprins închinator la idoli, a crezut în Hristos si odata cu el au mai crezut si multi altii. Dupa o viata împodobita cu astfel de fapte, ajungând la adânci batrâneti si adormind somnul cuvenit sfintilor, a fost îngropat într-aceeasi insula cu cinste, dând pâna astazi tot felul de vindecari celor ce cu credinta se apropie de mormântul lui.
Tot în aceasta zi, pomenirea sfântului Serapion din Sidon, care în pace s-a savârsit.
Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.