29 august 2010 - Parastasul Mitropolitului Antonie Plămădeală


La Mănăstirea "Brâncoveanu" - Sâmbăta de Sus, va avea loc în 29 august - ziua sărbătorii "Tăierea Capului Sfântului Ioan" - o slujbă de pomenire în memoria Mitropolitului Antonie Plămădeală, de la a cărui trecere la Domnul se implinesc 5 ani. Slujba va fi oficiata de I.P.S. Laurentiu, Mitropolitul Ardealului inconjurat de un sobor de preoti si diaconi la care vor participa rudele Mitropolitului Antonie dar si credinciosi din tara. La finalul slujbei, obștea manastirii in frunte cu P.Cuv. Stareț Ilarion Urs vor oferi o agapa la care va fi servita mâncare de post.

Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală (din botez Leonida), a trecut la cele veşnice în Sibiu, la data de 29 august 2005 şi a fost înmormântat la Mănăstirea "Brâncoveanu" - Sâmbăta de Sus.A studiat la Seminarul din Chişinău şi la Seminarul „Nifon” din Bucureşti (1937-1945). A urmat Facultatea de Teologie din Bucureşti şi Institutul Teologic Universitar din Cluj (1945-1949); cursuri de doctorat de trei ani la Institutul Teologic din Bucureşti, care i-a conferit doctoratul în 1972; cursuri de specializare în Teologie şi Filosofie la „Heythrop College” (Oxford şi Londra), unde a obţinut doctoratul în 1971.A intrat în monahism la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, în 1949, mutat apoi la Slatina, în Moldova şi hirotonit ieromonah. A fost condamnat politic de autorităţile comuniste şi exclus din monahism. Între anii 1970-1980 a fost Episcop Vicar-Patriarhal, cu titlul „Ploieşteanul” şi rector al Institutului Teologic din Bucureşti între anii 1971-1974. În anul 1980 a fost numit Episcop al Buzăului iar din anul 1982 a fost Mitropolit al Ardealului până în anul 2005.

In timpul bogatei sale activitati de arhipastor al Mitropoliei Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului a condus lucrarile de reconstructie ale Manastirii "Brancoveanu" devenind astfel cel de-al treilea ctitor al acestui Sfant asezamant monahal.