04 - 08.06.2012 - Conferinta IPCA-Europe


Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus este în aceste zile gazda unui eveniment internaţional de anvergură. Asociaţia Internaţională a Capelanilor de Închisoare din Europa (IPCA-Europe) este prezentă aici în perioada 4-8 iunie, cu o bună parte a membrilor ei, participând la o conferinţă internaţională intitulată 'Sporeşte în suflet puterea mea'.



Conferinţa europeană vine la doi ani de la cea mondială, ţinută la Stockholm-Suedia, în perioada 20-25 septembrie 2010. Membrii tuturor asociaţiilor continentale afiliate IPCA-Worldwide s-au întâlnit atunci, sub deviza 'Oamenii uitaţi', Biserica Ortodoxă fiind reprezentată de ierarhi, preoţi şi 12 capelani. La conferinţa de la Academia Teologică a mănăstirii braşovene sunt prezenţi membrii comitetului director al IPCA-Europe, amintind pe cei doi co-preşedinţi, rev. Alan Ogier şi pastor drs. Wim Timmer, pe pastorul Brice Deymie, pe rev. Rainer Henne, pe rev. Margareta Safwenberg şi pe capelanul ortodox Constantin Zamfir, cel care a avut un merit deosebit în organizarea conferinţei şi colaborarea între IPCA-Europe, Patriarhia Română, Mitropolia Ardealului, Mănăstirea 'Brâncoveanu' şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Sunt prezenţi şi reprezentanţii IPCA-Worldwide, amintind pe vicepreşedintele organizaţiei, rev. Doris Bernharson, şi pastorul Martin Faber. Alături de cei amintiţi, participă peste 120 de capelani de închisoare din toate ţările bătrânului continent, precum şi oaspeţi de seamă.



Grupuri de lucru



La deschiderea oficială a conferinţei, care a avut loc luni seara în Aula Academiei Teologice, au fost prezenţi şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Mitropolit Pavlos de Glyfada şi Aexoni, Grecia, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, potrivit Ziarul Lumina.



După cuvântul inaugural venit din partea co-preşedintelui Wim Timmer, care şi-a exprimat bucuria de a fi pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, mulţumind gazdelor pentru bunăvoinţa de a primi acest grup de capelani, a fost citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cuvântul de bun venit, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat pe scurt istoria zbuciumată şi în acelaşi timp binecuvântată a plaiurilor făgărăşene şi a transmis gânduri calde capelanilor veniţi din toate colţurile Europei.



Festivitatea a fost presărată şi cu momente artistice, grupul 'Dor Făgărăşean' interpretând câteva piese populare.



Participanţii la conferinţă sunt organizaţi în 12 grupuri, care vor participa la diferite ateliere de lucru. Programul conţine şi o vizită la Penitenciarul din Codlea, ateliere de pictură a icoanelor pe sticlă, momente de rugăciune, slujbe religioase şi vizite în oraşele apropiate. În cadrul conferinţei, vor avea loc alegeri pentru un nou comitet de organizare a viitoarei conferinţe IPCA-Europe, iar preoţii români capelani au posibilitatea să-şi aleagă un reprezentant, ca membru deplin în asociaţia europeană.



În fiecare zi, mai mulţi participanţi vor susţine câte o prezentare pe diferite teme de spiritualitate şi pastoraţie în rândul celor privaţi de libertate.